Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

18.07.2024 09:59

Три простих поради як спілкуватися з військовими

6698bd255ca24__451577557_502674072282855_8386829810180669966_n.jpg

1️⃣ Співчувайте, але не жалійте

Не кажіть військовим та ветеранам стандартні фрази на кшталт: "я тебе розумію". Пам'ятайте, що ви не переживали досвід, який має людина, тому навряд чи можете її зрозуміти повністю. Зазвичай такі фрази можуть викликати роздратування та відстороненість людини.

Жалість як реакція може бути неприємною для військових (та й для інших людей). Найліпша підтримка – запитати в людини, як саме вона хоче зараз з вами взаємодіяти. Не соромлячись. Запитайте, що потрібно людині, як її можна підтримати.

2️⃣ Будьте передбачуваними

Військові на фронті живуть в постійній напрузі, очікуванні небезпеки. Тому не додавайте їм ще більше напруги, натомість створіть їм надійне, спокійне та передбачуване середовище.

Що це значить на практиці? Контролюйте свої емоції, про всі дії попереджайте наперед, не влаштовуйте несподіваних візитів, сюрпризів. Також дайте людині час на відпочинок, коли вона приїжджає у відпустку, не наполягайте на зустрічах з друзями тощо.

3️⃣ Поважайте та толеруйте емоції військових

Захисники й захисниці можуть відчувати чималий спектр негативних емоцій: роздратування, гнів, апатію тощо. Вам потрібно пам'ятати, що усі емоції є нормальними.

"Військові можуть поводитися так, ніби зовсім не раді бути вдома та бачитись із рідними. Це лише ознака того, що людина ще не встигла адаптуватись до інших умов", – кажуть експерти.

Важливо розуміти, що військові, які приїхали додому у відпустку, є ніби розділеними між двома протилежними світами. Це може викликати у них складні реакції та емоції.

#Ветеранський простір Захист 4.5.0