Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

16.10.2024 13:38

Як зареєструвати відомості про політичну партію?

95774006-126d-4695-8960-89f985b4226b.jpg

Про це поговоримо у даній статті. Частина Реєстрація обласних, міських і районних організацій, первинних осередків або інших структурних утворень, передбачених статутом партії, здійснюється в порядку, визначеному Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон про реєстрацію).

1️⃣ Які документи подавати для державної реєстрації створення структурного утворення політичної партії зі статусом юридичної особи або без такого статусу?

Перелік документів, які потрібно подавати для проведення державної реєстрації створення структурного утворення політичної партії зі статусом юридичної особи, визначено частиною 1 статті 17 Закону про реєстрацію, а саме:

– заява про державну реєстрацію створення юридичної особи;

– примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення засновників;

– документ, що підтверджує створення громадського формування, відповідність статуту юридичної особи, на підставі якого діє громадське формування;

– відомості про керівні органи громадського формування, про особу (осіб), яка має право представляти громадське формування для здійснення реєстраційних дій;

– реєстр осіб (громадян), які брали участь в установчому з’їзді (конференції, зборах)

Для державної реєстрації створення структурного утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи відповідно до частини 2 статті 21 Закону про реєстрацію подаються наступні документи:

– заява про державну реєстрацію структурного утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи (чинна редакція форми № 6 від 03.09.2024);

– копія статуту політичної партії;

– примірник оригіналу протоколу установчих зборів (конференції) про створення структурного утворення політичної партії, невіддільною (частина/ознака) частиною якого є реєстр осіб, які брали участь в установчих зборах (конференції);

– документ, що підтверджує створення структурного утворення політичної партії, відповідно до статуту політичної партії, на підставі якого воно діє.

Державна реєстрація первинного осередку політичної партії здійснюється без надання статусу юридичної особи шляхом повідомлення про утворення первинного осередку.

2️⃣ Яка плата справляється за проведення державної реєстрації створення СУПП та протягом якого часу здійснюється розгляд поданих заявником документів?

Державна реєстрація є безкоштовною та повинна тривати не більше 10 робочих днів з дати подання документів для державної реєстрації. Строк розгляду документів не може бути продовжений суб’єктом державної реєстрації (ст.ст. 26, 36 Закону про реєстрацію).

Реєстрація первинного осередку політичної партії здійснюється безплатно протягом 24 годин після надходження документів.

3️⃣ Які документи подаються для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи?

Згідно з частиною 4 статті 17 Закону про реєстрацію подаються такі документи:

– заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі;

– примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи, іншого визначеного законом суб’єкта (особи) про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру;

– реєстр осіб (громадян), які брали участь у засіданні уповноваженого органу управління юридичної особи;

– відомості про керівні органи громадського формування (ім’я, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв’язку) – у разі внесення змін до складу керівних органів;

– документ про сплату адміністративного збору (стаття 36 Закону про реєстрацію).

4️⃣ Які документи подаються для державної реєстрації змін до відомостей про структурне утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи.

Частина 4 стаття 21 Закону про реєстрацію передбачені наступні документи:

– заява про державну реєстрацію змін до відомостей про структурне утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи;

– примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління структурного утворення політичної партії про зміни;

– примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) протоколу засідання керівного органу СУПП, на якому відповідно до статуту політичної партії було скликано засідання вищого органу управління структурного утворення політичної партії;

– документ, що підтверджує компетентність прийняття рішення відповідно до статуту політичної партії;

– відомості про керівні органи СУПП (прізвище, ім’я, по батькові, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв’язку) – у разі внесення змін до складу керівних органів.

‼ Реєстрація змін до відомостей про структурне утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи здійснюється безоплатно.

5️⃣ Які вимоги до реєстру осіб (громадян), які брали участь у відповідному засіданні?

Щодо реєстрації створення – стаття 10 Закону України «Про політичні партії в Україні» (далі – Закон) зазначено, що обов'язковою (частина/ознака) частиною протоколу є реєстр осіб, які брали участь в установчих зборах (конференції) структурного утворення політичної партії, передбаченого статутом партії.

У реєстрі обов’язково зазначаються дані щодо учасників установчих зборів (конференції) обласної, міської, районної організації, первинного осередку політичної партії або іншого структурного утворення, передбаченого статутом партії: прізвище, ім’я та по батькові особи, дані її паспорта, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний орган контролю і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта).

‼ Дані про особу засвідчуються її особистим підписом.

Щодо реєстрації змін – невіддільною частиною протоколу засідання уповноваженого органу є реєстр учасників, в якому зазначаються: прізвище, ім’я та по батькові особи, дані її паспорта, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний орган контролю і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта).

‼ Дані про особу засвідчуються її особистим підписом (стаття 11 Закону).

6️⃣ В які терміни необхідно подати документи для державної реєстрації створення/ змін?

Згідно зі статтею 10 Закону про утворення обласних, міських, районних організацій або інших структурних утворень політичної партії, передбачених статутом партії, повідомляється суб’єкт державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань у 10-денний строк з дня їх утворення.

Політична партія забезпечує внесення змін до відомостей про її обласні, міські та районні організації або інші структурні утворення, передбачені статутом партії, а також про первинні осередки політичної партії, що містяться в Єдиному державному реєстрі, в порядку, визначеному Законом про реєстрацію, у 10-денний строк після прийняття рішень з цих питань (стаття 11 Закону).

#Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції /м. Одеса/