Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

16.10.2024 09:24

Соціальна стипендія є одним із різновидів соціальної підтримки для студентів, які належать до особливо вразливих категорій населення, таких як діти-сироти, внутрішньо переміщені особи, особи з інвалідністю та інші

6edf507e-b1b8-42ec-8a2d-bc0f4d2f71d7.jpg

Водночас необхідно памʼятати, що право на отримання соціальної стипендії не є абсолютним: студент повинен відповідати низці вимог для її отримання.

⁉️Запитання: Підкажіть, будь ласка, чи втратить соціальну стипендію дитина-студент, яка навчається на бюджеті на денній формі навчання в інституті, якщо офіційно влаштується на роботу?

Отож, чи може студент працювати, і чи впливає наявність роботи на можливість отримання соціальної стипендії? Сьогодні на це питання #ВідповідаєЮрпорадник.

✅Відповідь:

Відповідно до постанови Кабміну від 28 грудня 2016 р. №1045 для отримання соціальної стипендії особам, які навчаються у закладі фахової передвищої, вищої освіти на момент звернення за стипендією необхідно відповідати таким умовам:

☑️ належати до однієї з категорій осіб, які мають право на таку стипендію та мати діючі документи, які це підтверджують;

☑️ навчатися за державним замовленням ("бюджет") на денній формі навчання (у разі здобуття фахової передвищої освіти допускається дуальна форма навчання);

☑️ бути молодшими 23 років та включеними до рейтингу успішності;

❎ не перебувати в академічній відпустці;

❎ не мати академічної заборгованості, незадовільних результатів навчання.

☝️ Для виплати соціальної стипендії НЕ має значення, чи працює такий студент, чи ні.

Студентам (курсантам), які мають право на отримання соціальної стипендії і набувають право на отримання академічної стипендії, виплачується тільки один вид стипендії за їх вибором.

⚠️ Виняток:

▪️ діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, та особи з їх числа,

▪️ студенти (курсанти), які в період навчання у віці від 18 до 23 р. залишилися без батьків (наприклад, батьки померли/оголошені померлими, загинули або пропали безвісти)

👉 такі студенти вони мають право отримувати обидві стипендії одразу.

☝️ Нагадуємо, соціальна стипендія виплачується щомісяця починаючи з 1 числа місяця її призначення. У разі коли студент (курсант):

▪️ ліквідував академічну заборгованість - виплата соціальної стипендії здійснюється за загальним порядком з місяця, що настає за датою ліквідації академічної заборгованості;

▪️ не ліквідував академічну заборгованість у встановлений строк (внаслідок чого студент (курсант) підлягає відрахуванню з навчання за державним замовленням) - відшкодування коштів, отриманих такою особою під час ліквідації академічної заборгованості, не здійснюється.

#Юридичний порадник для ВПО