Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

09.10.2024 08:04

Продовження виплати допомоги на проживання ВПО особам, які досягли 60-річного віку

3469dae9-1838-4115-993c-24bffb25d3c1.jpg

Юридичний порадник для ВПО вже розповідав, що однією з важливих змін в Порядку надання допомоги на проживання ВПО (далі - Порядок) є пряме закріплення можливості продовження допомоги на проживання ВПО особам, які досягли 60-річного віку.

Усі деталі досліджуємо сьогодні у рубриці #ВажливоЗнати

Отож, відповідно до абз. 4 п.13-4 Порядку виплата допомоги призначається на другий шестимісячний період на підставі подання заяви на призначення допомоги, зокрема, особам, які втратили працездатність, у тому числі особам, що досягли 60-річного віку, але не мають права на пенсійну виплату та/або отримують державну соціальну допомогу відповідно до законодавства.

❓Чи є така можливість безумовною?

Ні, для того, аби отримати продовження допомоги, потрібно:

☑️відповідати майновим критеріям, передбаченим п.п.7 - 7-1 Порядку (наприклад, не мати депозитів, житлового приміщення на території, не внесеній до Переліку бойових дій / тимчасової окупації, дороговартісних покупок тощо);

☑️середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в такій сім’ї протягом тримісячного періоду, за який враховуються доходи на момент продовження виплати допомоги, не повинен перевищувати 9444 грн.

❗️Зверніть увагу! Для продовження виплат НЕ береться до уваги:

❎період переміщення;

❎зайнятість (тобто, особі, яка досягла 60-річного віку не потрібно додатково бути працевлаштованим, стояти на обліку в Центрі зайнятості тощо).

❓Чому ця зміна є важливою?

Юридичний порадник для ВПО неодноразово стикався з ситуаціями, коли внутрішньо переміщеним особам, які досягли пенсійного віку (60 р. відповідно до ст. 26 ЗУ “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”), але через недостатність страхового стажу не мали права на пенсію, органи соцзахисту відмовляли в продовженні виплат або ж відправляли в Центр зайнятості.

Своєю чергою ми завжди наполягали на тому, що досягнення пенсійного віку (60 р.), вже саме по собі повинно сприйматися як факт втрати працездатності по віку без прив'язки до призначення пенсії.

Зараз же, це прямо закріпили у Порядку.

❗️Нагадуємо! На аналогічних підставах мають право на продовження виплат також:

▪️ інші особи, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату та/або отримують державну соціальну допомогу відповідно законодавства;

▪️ особи з інвалідністю III групи.

#Юридичний порадник для ВПО