Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

20.09.2024 11:33

Чи потрібен зараз дозвіл на виїзд дитини за кордон від другого з батьків, чи можна їхати без такого документа?

a45be797-906e-4125-986c-0d49f11146a6.jpg

🎓Відповідь юристів:

Правилами перетинання державного кордону громадянами України ( https://bit.ly/3TBREQP) в діючій редакції передбачається, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

👉Тож, в разі виїзду дитини з одним батьків додаткового підтвердження від іншого з батьків не вимагається.

В разі виїзду дитини у супроводі іншої особи (родича або ні), потрібна згода лише одного з батьків, яка оформляється заявою, завіреною органом опіки та піклування. Нотаріальне посвідчення такої заяви не вимагається.

Також, нагадаємо, що після досягнення 16-річного віку неповнолітня особа може самостійно перетинати кордон без дозволу чи участі батьків.

#Донбас SOS