Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

19.09.2024 08:05

Захист прав дітей - через стягнення аліментів

f94fc7bb-c2a1-4415-9816-68e7ea0720be.jpg

Кожна дитина має право на батьківську любов і матеріальну підтримку.

Захист прав дітей в Україні є одним із ключових напрямків у державній політиці, і одним із головних механізмів є робота щодо

стягнення аліментів.

Але що робити, якщо один з батьків відмовляється сплачувати аліменти❓ Розповідаємо 🤝

💰Аліменти – це кошти для життя та розвитку дитини, які закон зобов'язує платити батьків неповнолітньої дитини, якщо вони не проживають разом.

👆Забезпечення регулярної виплати аліментів зобов’язане гарантувати дитині належний рівень життя, включаючи доступ до освіти, медичних послуг та інших основних потреб.

Мати чи батько, з якими проживає дитина, може звернутися до суду задля стягнення аліментів.

❗Існує два способи звернення до суду для стягнення аліментів:

📍 у порядку наказного провадження, яке передбачає звернення із заявою про видачу судового наказу.

🏷 Цей спосіб є швидким та спрощеним, адже для нього не потрібно судове засідання. Однак, розмір аліментів, які таким чином можна стягнути, є обмеженим: 1/4 заробітної плати для однієї дитини, 1/3 – для двох, половина заробітної плати – для трьох і більше. Заява подається за зареєстрованим місцем проживання відповідача.

📍 у порядку позовного провадження, яке передбачає звернення з позовною заявою.

🏷 Цей спосіб надає можливість стягнути аліменти у більшому розмірі, адже законом не передбачено граничного максимального розміру аліментів. У цьому випадку заяву можна подати за місцем проживання як позивача, так і відповідача.

📊 Управління забезпечення примусового виконання рішень у Вінницькій області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) у серпні 2024 року стягнули на користь дітей понад 56 млн. грн.

❗️А з початку року стягнено аліментів на 451 618 760 грн.

Варто зауважити, завдяки існуючим законодавчим інструментам, батьки можуть гарантувати дітям матеріальну підтримку, необхідну для їхнього розвитку та добробуту.

#Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції - м.Київ