Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

16.09.2024 14:23

До Офісу Омбудсмана надходять звернення від військових, а також членів родин оборонців, які зникли безвісти або перебувають у ворожому полоні, щодо порушення їхнього права на отримання пільги по сплаті кредиту

dd9b5030-e569-4cca-b6f8-634cfbb0a3f4.jpg

Така пільга передбачає ненарахування військовослужбовцю процентів за користування кредитом, а також штрафних санкцій, пені за невиконання зобов’язань перед позичальником. Водночас вона не поширюється на кредитні договори щодо придбання жилого будинку, квартири, автомобіля.

Також пільгами по сплаті кредиту мають право скористатися й військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом. Відповідні зміни до законодавства відбулися в травні 2024 року за результатами наданих мною рекомендацій Міноборони.

Водночас попри встановлені законодавчі гарантії банки та фінансові установи продовжують нараховувати військовослужбовцям, які зникли безвісти або потрапили у ворожий полон, проценти за користування кредитом, штрафні санкції, пеню, а також подають судові позови про стягнення заборгованості.

Наприклад, до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини звернулася мати, в якої двоє синів-військовослужбовців перебувають у полоні РФ. Заявниця зазначає, що вона звернулася до банку, в якому один із синів брав кошти у кредит, з проханням припинити нараховувати відсотки та пеню. Вона поінформувала банк про статус свого сина, надала документи про те, що син в полоні. А також зазначила, що готова заплатити основні платежі по кредиту. Попри звернення матері військовослужбовця, Уповноваженого, Нацбанку та Міноборони, а також клопотання Командування Військово-Морських Сил ЗСУ до банку про надання військовослужбовцю кредитних канікул, банк звернувся до суду про стягнення заборгованості з військовополоненого Захисника України.

Омбудсман Дмитро Лубінець вважає, що таке ставлення банків і фінансових установ до оборонців України є неприпустимим. Врегулювати це питання можливо на законодавчому рівні шляхом встановлення заборони банкам, іншим фінансовим установам і колекторським компаніям протягом воєнного стану здійснювати будь-які дії з примусу споживачів фінансових послуг з-поміж військовослужбовців до оплати заборгованості, у тому числі подавати судові позови, проводити стягнення заборгованості у примусовому порядку.

Відповідні пропозиції Омбудсман вже направив Прем’єр-міністру України, який надав доручення Міноборони, Мінекономіки, Мінсоцполітики, Мін’юсту, Мінфіну спільно з Нацбанком опрацювати пропозиції Уповноваженого та у разі необхідності подати відповіді пропозиції Уряду.

«На жаль, сьогодні це питання не врегульоване. Сподіваюся, що Уряд зверне увагу на вказані проблеми та знайде рішення для їх розв'язання! Також закликаю банки та фінансові установи поважати права Захисників і Захисниць України, виконувати вимоги чинного законодавства щодо пільг військовослужбовців», – зазначив Уповноважений.

#Офіс Омбудсмана України