Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

09.09.2024 08:42

Як прийняти свою інвалідність та жити повноцінним життям

013b6bf5-fc0a-48a8-a14a-bf611fbc570b.jpg

☝️Чому важливе саме прийняття?

Коли людина бореться із собою та своєю інвалідністю, вона втрачає смак життя. Втрачає моменти радості і акцентує на своїх негативних, як їй здається, особливостях.

При переживанні складних подій у людини проходить кілька стадій, і перша зустріч з власною інвалідністю не виняток.

Агресія, торг, заперечення — ці стадії переживання ситуації не піддаються чіткій хронології, вони можуть змінюватись місцями, а якісь і не усвідомлюватись. У кожної людини по-різному це відбувається. Але коли всі душевні сили спрямовані на опір обставинам, що склалися, їх не залишається більше ні на що: ні на кохання, ні на розвиток стосунків, ні на творчість і роботу.

Про це говорять в рівненському КЗ «Будинок Ветеранів» РМР

Ось як проходять етапи прийняття складної інформації у людини:

❎ Заперечення

У момент, коли на людину валиться інформація про нещастя, їй може здатися, що світ перевернувся. Відчуваючи самотність, відсутність перспектив, паніку, людина думає: "Не може бути, це все відбувається не зі мною!" Людина намагається ситуацію заперечувати, захищаючи себе від нестерпного душевного болю.

❎ Торг

Активізуються захисні ресурси організму, щоби виправити, вилікувати, врятуватися. На цьому етапі людина шукає вихід із ситуації, пробує усі можливі методи і часто стає жертвою всіляких недобросовісних цілителів. На жаль, люди, що захворіли, часто звертаються до подібної допомоги, затягуючи тим самим або посилюючи і без того складну ситуацію.

❎ Агресія

Це один із різновидів психологічного захисту, який характеризується пошуком винних. Оскільки якщо є «винний», то ситуацію начебто можна виправити. Звинувачуються всі, причому найчастіше незаслужено. Часто агресія обертається аутоагресією, коли людина звинувачує себе: «Я сам винен і цілком заслужив на це».

❎ Прийняття ситуації

Це зовсім не означає пасивності. Це може звучати приблизно так: «Я прийняв ситуацію, як є, а тепер я вирішую, що можу зробити в обставинах, щоб допомогти собі адаптуватися до життя найкращим чином». Важливо визначитись, на кого можна розраховувати і в якому обсязі (родичі, друзі, держава).

☝️ Як собі допомогти

✅ Усі свої хворобливі переживання та емоції потрібно просто вчитися називати: „Мені страшно“, „Я злюсь“, „Я відчуваю розпач та безсилля“. Коли ми позначаємо свої емоції, даємо їм назву, ми тим самим знижуємо внутрішню напругу та болючі відчуття від того, що відбувається.

✅ Агресивні почуття важливо проживати, усвідомивши, що маємо право їх переживання. Важливо навчитися виплескувати негатив, що накопичився, не руйнуючи себе і оточуючих. Якщо ви відчуваєте, що задихаєтеся від розпачу, гніву чи агресії на життя та її обставини, то спробуйте наступне:

• Побийте диванну подушку, посуд або постріляйте у тирі.

• Напишіть на папері все, що ви думаєте про ситуацію, складіть і розірвіть на клаптики.

• Голосно кричіть або співайте про свій біль.

• Спробуйте інтенсивні фізичні вправи (експресивний танець, махи руками).

☝️ Як почати жити повноцінним життям

Забудьте про позицію «Я – жертва». Усвідомте, що ви несете відповідальність. Ви – причина того, що відбувається у вашому житті. І вам обов'язково потрібно буде зробити наступні кроки:

🟡 Плани на майбутнє. Важливо поставити конкретні стратегічні питання. Що я далі планую робити, щоби вирішити проблему? Які кроки слід зробити, хто компетентний у вирішенні того чи іншого питання? Хто мені може допомогти?

🟡 Повноцінне спілкування. Не забувайте про ваших близьких, родичів та друзів, спілкування з якими також може стати вашим ресурсом. Людина, яка потрапила у скрутну ситуацію, не повинна залишатися в ізоляції. Багато хто відчуває себе покинутими, наодинці з проблемою, рвуть колишні зв'язки, навіть у своїй сім'ї хвора людина може відчути себе самотньою. Не вірте встановленню, що «чуже горе нікого не чіпає». На те й існують близькі люди, щоб бути поряд не лише у хвилини свят та урочистостей, а й у складні періоди життя.

🟡 Соціальне життя. Як перестати боятися косих поглядів перехожих? Що ми самі транслюємо, то люди й помічають. Усвідомте свої плюси, читайте та дізнавайтеся нове, щоб стати цікавим співрозмовником. А ще стежте за своїм зовнішнім виглядом — це надасть вам впевненості.

🟡 Самооцінка. Щоб прийняти себе, необхідно стабілізувати самооцінку. Підвищити її можна, перебуваючи якнайчастіше в ситуації успіху. Знайдіть справу до душі та реалізуйтеся в цьому напрямі. В дорозі до досягнення мети продумайте 2-3 запасні варіанти, а якщо все одно не отримуєте позитивний досвід, то змінюйте стратегію чи діяльність.

І пам'ятайте — інвалідність це не вирок. Бережіть себе і будьте здорові!

фото: Invictus Games:Team Ukraine

#Коаліція ветеранських просторів