Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

05.09.2024 09:18

Відповідає юридичний порадник для ВПО

32fa9784-3782-4c12-b392-4c76025637c5.jpg

⁉️Запитання: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, як нам бути. Проживаємо в неприватизованому житлі, ордер на яке ще колись отримала покійна бабуся. Потім ордер на себе переоформив її син (я - його донька). Проживаємо тут усі і прописані також. Чи можна це житло приватизувати? І хто буде його власником: той, на кого ордер, чи всі, хто проживає, в рівних частинах?

✅Відповідь:

↪️Почнемо з нормативного регулювання надання житла

Відповідно до ст.31 Житлового кодексу (далі - ЖК) громадяни, які потребують поліпшення житлових умов, мають право на одержання у користування жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду в порядку, передбаченому цим Кодексом та іншими актами законодавства України.

Жилі приміщення надаються зазначеним громадянам, які постійно проживають у даному населеному пункті (якщо інше не встановлено законодавством України), як правило, у вигляді окремої квартири на сім’ю.

❓Як одержати житло в користування?

1️⃣ Перебувати на обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов.

2️⃣ Отримати рішення уповноваженого суб'єкта на отримання житла.

3️⃣ Отримати ордер на житлове приміщення.

Так, відповідно до ст.58 ЖК на підставі рішення про надання жилого приміщення в будинку державного або громадського житлового фонду виконавчий комітет районної, міської, районної в місті, селищної, сільської ради видає громадянинові ордер, який є єдиною підставою для вселення в надане жиле приміщення.

Зверніть увагу! Отриманням ордера все не закінчується. Далі відповідно до ст.61 ЖК повинен бути укладений договір користування житлом.

Так, користування жилим приміщенням у будинках державного і громадського житлового фонду здійснюється відповідно до договору найму жилого приміщення.

📝 Договір найму жилого приміщення в будинках державного і громадського житлового фонду укладається в письмовій формі на підставі ордера на жиле приміщення між наймодавцем - житлово-експлуатаційною організацією (а в разі її відсутності - відповідним підприємством, установою, організацією) і наймачем - громадянином, на ім'я якого видано ордер.

↪️Перейдемо до приватизації

Відповідно до ст.65-1 ЖК наймачі жилих приміщень у будинках державного чи громадського житлового фонду можуть ❗️за згодою всіх повнолітніх членів сім'ї, які проживають разом з ними, придбати займані ними приміщення у власність на підставах, передбачених чинним законодавством.

❓Хто є членами сім'ї наймача?

Відповідно до ч.2 ст.64 ЖК до членів сім'ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім'ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.

Відповідно до п.4 Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян, затв. Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 16.12.2009 р. №396 (далі - Положення) передача займаних квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках, кімнат у комунальних квартирах здійснюється в приватну (спільну сумісну, спільну часткову) власність за письмовою згодою всіх повнолітніх членів сім'ї, які постійно мешкають у цих квартирах (будинках), жилих приміщеннях у гуртожитку, кімнатах у комунальній квартирі, у тому числі тимчасово відсутніх, за якими зберігається право на житло, з обов'язковим визначенням уповноваженого власника.

Тобто:

✅Документи на приватизацію подає особа, на яку видано ордер.

✅Приватизація здійснюється лише за згодою всіх повнолітніх членів сім'ї, які проживають спільно з наймачем (особою, на яку видано ордер).

✅Приватизація здійснюється на всіх членів сім'ї, які проживають спільно з наймачем, при цьому в заяві вказується чи це буде спільна сумісна чи спільна часткова власність.

#Юридичний порадник для ВПО