Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

04.09.2024 14:26

До уваги осіб, які бажають стягнути аліменти з особи яка перебуває за кордоном, повідомляємо наступне!

d8c7ca31-c49d-4028-9a7b-dfd0cd7f580b.jpg

Україна є підписантом Конвенції про стягнення аліментів за кордоном 1956 року (далі – Конвенція 1956 року).

Конвенція 1956 року використовується у відносинах між Україною та наступними країнами: Австралією, Алжиру, Аргентиною, Барбадосом, Бельгією, Білоруссю, Боснією і Герцеговиною, Бразилією, Буркіна-Фасо, Ватиканом, Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії, Гаїті, Гватемалою, Грецією, Данією, Еквадором, Естонією, Ізраїлем, Ірландією, Іспанією, Італією, Кабо-Верде, Казахстаном, Кіпром, Киргизстаном, Колумбією, Німеччиною, Ліберією, Люксембургом, Македонією, Мексикою, Молдовою, Монако, Марокко, Нігером, Нідерландами, Новою Зеландією, Норвегією, Пакистаном, Польщею, Португалією, Румунією, Сейшелами, Сербією, Словаччиною, Словенією, Суринамом, Тунісом, Туреччиною, Уругваєм, Угорщиною, Філіппінами, Фінляндією, Францією, Хорватією, Центральноафриканською Республікою, Чехією, Чилі, Швейцарією, Швецією, Шрі-Ланкою.

Окремо зазначаємо, що з деякими країнами у України є зносини одразу у двох конвенціях, тому варто зазначити, що статтею 49 Конвенції про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання 2007 року (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_l12#Text) визначено, що у відносинах між Договірними державами ця Конвенція замінює Конвенцію Організації Об'єднаних Націй про стягнення аліментів за кордоном від 20 червня 1956 року.

Конвенцією 1956 року (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_425#Text) та Інструкцією про виконання в Україні Конвенції про стягнення аліментів за кордоном затвердженої наказом Міністерства юстиції України 29.12.2006 р. № 121/5 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29.12.2006 р. за № 1390/13264 (далі – Інструкція про виконання в Україні Конвенції 1956 року) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1390-06#Text) зазначено наступне.

Згідно п. 11 Інструкції про виконання в Україні Конвенції 1956 року Клопотання про визнання і виконання рішення про стягнення аліментів на підставі Конвенції про стягнення аліментів за кордоном, оформлюється згідно з додатком 2 до цієї Інструкції.

Це клопотання має містити таку інформацію:

а) повне ім'я відповідача (боржника), дата народження,

громадянство та, наскільки це відомо позивачу (стягувачу), його адреси протягом останніх п'яти років, рід занять і місце роботи і, по можливості, фотокартка;

б) наявні відомості про фінансові та сімейні обставини боржника, у тому числі інформація про належне йому майно;

в) будь-яка інша інформація, що може сприяти встановленню місцезнаходження боржника чи виконанню клопотання або яка визначена відповідною Договірною Стороною як необхідна.

До клопотання додаються належним чином оформлені судом, що виніс рішення, такі документи:

а) копія судового рішення;

б) довідка про те, що рішення набрало законної сили;

в) довідка про часткове виконання або невиконання рішення на території України;

г) довідка про те, що відповідач був належним чином повідомлений про день судового засідання, та копії документів, що це підтверджують, якщо відповідач не брав участі в судовому засіданні;

ґ) копія протоколу судового засідання (або журналу судового засідання), під час якого справу про стягнення аліментів було

розглянуто по суті;

д) фотокартка стягувача.

Оскільки Конвенція 1956 року не передбачає формулярів вищевказаних довідок, ви можете скористатися додатками до Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень (далі – Інструкція в цивільних справах) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0573-08#Text) а саме: додатки 7-9.

Також зазначаємо, що клопотання та документи, що до нього додаються, надаються Українською мовою разом з перекладом на офіційну мову запитуваної сторони.

Згідно п. 12 Інструкції про виконання в Україні Конвенції 1956 року Клопотання надсилається до Міністерства юстиції України через територіальне управління юстиції тобто до Міжрегіонального управління Міністерства юстиції за вашим місцем знаходження.

Звертаємо увагу, що за додатковою інформацією або у разі виникнення питань ви можете звернутися до нас за контактами які вказані на сайті Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ): https://centraljust.gov.ua/.../upravlinnya_sydovoi_roboty

#Управління судової роботи та міжнародної правової допомоги