Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

30.08.2024 09:00

Цифрова трансформація охопила майже всі сфери життя, і виконавче провадження не стало винятком

4f671877-570e-4a5c-a66d-f90f0e3525b2.jpg

Сьогодні кожен громадянин має можливість відстежувати хід виконавчого провадження, не виходячи з дому. Достатньо мати доступ до Інтернету та декілька хвилин вільного часу. Давайте детальніше розглянемо цей зручний і сучасний сервіс.

Враховуючи, що на підставі Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 (зі змінами) в Україні з 24 лютого 2022 року введено воєнний стан, згідно зі статтею 9 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» органи державної виконавчої служби в умовах воєнного стану здійснюють свої повноваження, надані їм Конституцією України, Законом України «Про правовий режим воєнного стану» та іншими законами України.

Пунктом 2 частини другої статті 18 Закону України «Про виконавче провадження» встановлено, що виконавець зобов’язаний, зокрема, надавати сторонам виконавчого провадження, їхнім представникам можливість ознайомитися з матеріалами виконавчого провадження.

Згідно зі статтею 19 Закону України «Про виконавче провадження» та пунктом 11 розділу ІІ Інструкції з організації примусового виконання рішень, сторони виконавчого провадження мають право ознайомлюватися з матеріалами виконавчого провадження, робити з них виписки, знімати копії (фотокопії), а також мають право доступу до автоматизованої системи виконавчого провадження.

🖇 Так, сторони виконавчого провадження (їхні представники) можуть знайомитися з матеріалами виконавчого провадження у відповідному органі державної виконавчої служби у спеціально визначений для прийому громадян час і в тому обсязі, в якому вони бажають, за усним клопотанням до виконавця. До того ж, сторони виконавчого провадження (їхні представники) за бажанням можуть ознайомитися із матеріалами виконавчого провадження в інший час. Виконавче провадження надається їм для ознайомлення на підставі письмової заяви, в якій зазначаються бажані дата та час ознайомлення. Ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження здійснюється у присутності виконавця, про що у виконавчому провадженні робиться відмітка із зазначенням дати ознайомлення та підпису особи, яка ознайомилася з матеріалами виконавчого провадження. Вилучення з матеріалів виконавчого провадження будь-яких документів не допускається.

Разом із тим, статтею 8 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що реєстрація виконавчих документів, документів виконавчого провадження, фіксування виконавчих дій здійснюється в автоматизованій системі виконавчого провадження, порядок функціонування якої визначається Міністерством юстиції України.

Виконавцем до автоматизованої системи виконавчого провадження обов’язково вносяться відомості про проведення всіх виконавчих дій та прийняття процесуальних рішень, а також про всі документи, отримані на запит виконавця, заяви сторін виконавчого провадження, відповіді на них та їхні скановані копії.

🔰 Вільний та безоплатний доступ до інформації автоматизованої системи виконавчого провадження забезпечує Міністерство юстиції України у мережі Інтернет на своєму офіційному вебсайті, з можливістю перегляду, пошуку, копіювання та роздрукування інформації, на основі поширених вебоглядачів та редакторів, без необхідності застосування спеціально створених для цього технологічних та програмних засобів, без обмежень та цілодобово.

Так, автоматизованою системою виконавчого провадження забезпечується надання сторонам виконавчого провадження інформації про виконавче провадження з використанням ідентифікатора для доступу до цієї інформації, який зазначається, зокрема, в постанові про відкриття виконавчого провадження.

❗Звертаємо увагу сторін виконавчого провадження (їхніх представників), що з урахуванням реалій сьогодення, можливе ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження на офіційному вебсайті Міністерства юстиції України за посиланням: https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors , використовуючи ідентифікатор для доступу до інформації про виконавче провадження.

#Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції /м. Одеса/