Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

29.08.2024 08:24

Послуга з соціальної та професійної адаптації для членів сім'ї захисників

12ec2da9-85de-4016-be10-eb62705762b2.jpg

12 липня набрала чинності постанова Кабміну від 9 липня 2024 р.№805, якою, зокрема, було затверджено порядок надання соціальної послуги з соціальної та професійної адаптації для членів сім'ї захисників.

Детально про це сьогодні в #Новини від Юридичного порадника для ВПО.

❓Хто вважається членом сім'ї захисника?

В контексті цієї Постанови членами сім'ї захисника вважаються:

🔹дружина/чоловік,

🔹неповнолітні діти,

🔹діти, які навчаються за денною формою здобуття освіти, до закінчення ними закладів професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, але не більш як до досягнення ними 23 р.).

💡Тобто послуга стосується цивільних громадян.

❓Що включає в себе ця соціальна послуга?

Соціальна послуга включає в себе:

🅰️Соціальну адаптацію, а це:

☑️допомога в аналізі життєвої ситуації, визначення основних методів розв’язання проблем і перенаправлення (за потреби) до відповідних фахівців з метою їх розв’язання (за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання (перебування);

☑️надання психологічної допомоги, проведення корекції психологічного стану та поведінки в повсякденному житті;

☑️сприяння отриманню психіатричної допомоги;

☑️допомога в зміцненні/відновленні родинних і суспільних зв’язків, у тому числі шляхом сімейного консультування;

☑️створення умов для формування та розвитку соціальних і комунікаційних навичок;

☑️надання інформації з питань соціального захисту;

☑️проведення групових сімейних психологічних тренінгів з питань, що стосуються персональних та сімейних цінностей, підтримки власних ресурсів в поточних умовах та підтримки один одного.

🅱️Професійну адаптацію, а це:

☑️підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації за робітничою професією, у тому числі підвищення кваліфікації за освітніми програмами/робочими освітніми програмами;

☑️отримання іншої спеціальності на основі здобутого раніше ступеня (рівня) освіти, підвищення кваліфікації, проходження спеціалізації, у тому числі із скороченим строком навчання;

☑️отримання другого (магістерського) рівня вищої освіти на основі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. При цьому вартість такого навчання не повинна перевищувати п’ятнадцятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, визначеного законом на момент вступу до закладу освіти (у 2024 р. - 45 420 грн).

❓Як отримати таку соціальну послугу?

Для отримання послуги професійної адаптації потрібно:

1️⃣Звернутися до уповноваженого органу з питань ветеранської політики за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) або за місцем фактичного проживання (перебування) із заявою 👉 http://surl.li/pypfea в паперовій формі, зокрема шляхом надсилання її на адресу електронної пошти.

📝 До заяви додаються засвідчені в установленому порядку копії:

▪️ посвідчення, що підтверджує наявність одного із статусів (наприклад, члена сім'ї загиблого захисника тощо);

▪️ свідоцтва про шлюб, а для дітей - свідоцтва про народження;

▪️ індивідуальної програми реабілітації (для осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю).

2️⃣Уповноважений орган з ветеранської політики перевіряє документи та надсилає запит на Центр зайнятості чи не проходив заявник проходження протягом останніх 3-ох років професійне навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації, та чи не отримував ваучер на навчання.

3️⃣Після перевірки всіх даних орган з ветеранської політики видає направлення на професійну орієнтацію (за потреби) та / або на професійне навчання.

Послугу з соціальної адаптації можна отримати безпосередньо звернувшись до уповноваженого органу з питань ветеранської політики за

❓Хто НЕ може скористатися цією послугою?

Осіб, які відповідно до Закону України “Про зайнятість населення” проходили протягом останніх 3-ох років професійне навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації, зокрема отримали ваучер на навчання.

#Юридичний порадник для ВПО