Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

20.08.2024 13:20

Сімейний Кодекс: твої права і обов'язки в родині

5bc99885-5292-4faf-bd55-1234e2b44969.jpg

👨‍👩‍👧‍👦 Сімейні права — це не просто формальність, а важлива частина життя. Сімейні обов'язки є такими, що тісно пов'язані з особою, а тому не можуть бути перекладені на іншу особу.

🚫 Якщо особа визнана недієздатною, її сімейний обов'язок особистого немайнового характеру припиняється у зв'язку з неможливістю його виконання. Майновий обов'язок недієздатної особи за її рахунок виконує опікун.

⚖️ Якщо твої сімейні права порушуються, не варто мовчати! Ти маєш право звернутися до суду для їх захисту, починаючи з 14 років.

Суд застосовує способи захисту, які встановлені законом або домовленістю (договором) сторін. Способами захисту сімейних прав та інтересів зокрема є:

1️⃣ встановлення правовідношення;

2️⃣ примусове виконання добровільно не виконаного обов'язку;

3️⃣ припинення правовідношення, а також його анулювання;

4️⃣ припинення дій, які порушують сімейні права;

5️⃣ відновлення правовідношення, яке існувало до порушення права;

6️⃣ відшкодування матеріальної та моральної шкоди, якщо це передбачено цим Кодексом або договором;

7️⃣ зміна правовідношення;

8️⃣ визнання незаконними рішень, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб.

👶 Молодим батькам, які ще не досягли повноліття, завжди допоможуть батьки, бабуся чи дідусь. А органи опіки та піклування готові підтримати у здійсненні твоїх прав і виконанні обов'язків.

⚖️ При розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов’язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

💪 Тож знайте свої права, виконуйте обов'язки та не бійтесь захищати свої інтереси!

#Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції - м.Київ