Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

24.10.2024 14:18

Сьогодні стартує Глобальний тиждень медіаграмотності

fbf71013-85cd-4ff9-b8db-5f59d3d2525c.jpg

Пропонуємо вам протягом тижня розібратися з ключовими поняттями та складовими медійної грамотності.

Для початку поговорімо про медіаполе.

Пригадайте свій типовий день. Що ви дивитеся, читаєте, слухаєте протягом дня? Коли ви прокидаєтеся, то відразу гортаєте стрічку новин? Снідаючи, дивитеся телевізор, YouTube чи TikTok?

🤔А чи замислювалися ви колись, скільки часу на день витрачаєте на медіа? Годину, три, шість? Можливо, ще більше? Спробуймо порахувати. Цілком імовірно, що результати вас здивують.

👉Відкрийте в налаштуваннях у своєму телефоні Екранний час (iOS) або Цифровий добробут (Android).

Випишіть собі в блокнот ті медіа, які ви читали, дивилися, слухали протягом доби. Наприклад, Youtube – 1 година, Instagram – 2 години, Spotify – 30 хвилин тощо.

Тепер згадайте й інші медіа, які ви дивитеся, читаєте або слухаєте не в смартфоні. Наприклад, телевізор - 2 години, радіо в автобусі чи в машині – 1 година, журнал або газета – 15 хвилин.

Враховуйте й паралельне споживання медіа. Наприклад, ви дивитеся фільм на Netflix і одночасно спілкуєтеся з друзями в WhatsApp, тоді враховуйте 1,5 години + 1,5 години.

Коли всі години пораховано, подумайте, який саме контент в цих медіа ви споживаєте і з якою метою. Чи додає цей контент вам ресурсу чи навпаки забирає? Це робота, навчання, відпочинок чи просто «залипання» в стрічці, щоби відволіктися від проблем?

☝️У цій вправі відсутні правильні відповіді, тому що ми всі різні, маємо різні потреби і стилі життя. Утім, така практика допоможе вам зробити аудит часу, який ви витрачаєте на медіа і розставити власні пріоритети.

Тож скільки часу у вас вийшло в результаті? Яким чином плануєте скоригувати свої звички споживання медіа? Якщо маєте бажання поділитися, пишіть в коментарях.

Примітка: зображення в цьому дописі згенероване за допомогою Copilot.

Матеріал підготований в межах проєкту «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність в освіті», який виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Посольства США в Україні та в партнерстві з Міністерство освіти і науки України , Міністерство культури та стратегічних комунікацій України та Академія Української Преси.

#IREX in Ukraine