Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

18.10.2024 09:32

Безбар'єрність у сфері нотаріату

fe81a22e-9d21-4476-9ccd-d0965158393f.jpg

Під час війни повноцінна реалізація Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні є неможливою, оскільки ключовий її принцип — безпека — порушується. Проте навіть в умовах війни можна полегшити життя вразливих категорій населення, забезпечивши рівний доступ до послуг, інформації, об’єктів та можливостей для осіб з обмеженими можливостями.

Щодня кількість людей, які потребують особливих умов, зростає, тому державі необхідно створювати інклюзивне суспільство з рівними можливостями в усіх сферах життя. Основними напрямами безбар’єрності є фізична, інформаційна, цифрова, освітня, економічна, суспільна та громадянська доступність.

🖥 Говорячи про цифрову та інформаційну доступність, варто звернути увагу на покращення організації обслуговування громадян. Сьогодні багато сервісів оснащені функцією «електронного запису», що дозволяє громадянам записатися на прийом за кілька хвилин, не покидаючи дому. Після запису вони отримують підтвердження із точною датою та часом візиту, або порядковий номер для обслуговування в той же день.

Нотаріальна сфера також рухається в напрямку доступності. Хоча наразі не впроваджено «електронну чергу», громадяни можуть записатися на прийом до нотаріуса за допомогою телефону, електронної пошти чи месенджерів, отримавши необхідну консультацію та призначення часу для здійснення нотаріальної дії.

📱 Майже всі сфери життя в Україні забезпечені електронними сервісами, що значно полегшує доступ до послуг. Люди, незалежно від фізичних чи комунікативних обмежень, можуть отримати всю необхідну інформацію в різних форматах. Відтепер можливо дистанційно отримувати послуги або витягувати інформацію з Державних реєстрів щодо прав власності, місця проживання чи шлюбу за допомогою телефону або комп’ютера.

Для забезпечення фізичної безбар’єрності приміщення державних нотаріальних контор або робочі місця приватних нотаріусів здебільшого розташовані на першому поверсі або забезпечені пандусами та кнопками виклику. У разі, якщо людина не може особисто з’явитися до нотаріуса, а також якщо цього вимагають особливості нотаріальної дії, нотаріус може здійснити її поза робочим місцем.

👨‍🦽 Для осіб з інвалідністю передбачено додаткові пільги. Нотаріус може допомогти людині з вадами зору чи слуху прочитати документ або скористатися допомогою сурдоперекладача. Якщо громадянин не може підписати документ самостійно, це може зробити визначена ним особа. Також для осіб з інвалідністю І та ІІ груп передбачені пільги при зверненні до державних нотаріальних контор.

Сподіваємося, що перелік нотаріальних послуг для вразливих груп населення буде розширено. Для отримання детальної інформації щодо контактів державних нотаріальних контор перейдіть за покликанням: http://surl.li/kloutv

#Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції /м. Одеса/