Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

26.09.2024 09:37

Відповідає юридичний порадник для ВПО

1129dd9d-6b07-46b4-8c0c-56477bab1db4.jpg

Минулого місяця Юридичний порадник для ВПО розповідав хто і як може отримати соціальні виплати, які член сімʼї не встиг отримати за життя. Сьогодні ж детальніше розповімо як отримати заробітну плату померлого члена сім'ї та що про це потрібно знати #ВідповідаєЮрпорадник.

⁉️Запитання: Добрий день! Чи можу я отримати заробітну плату померлого чоловіка і як це має відбуватися? Чи потрібно чекати 6 місяців як на спадщину?

✅Відповідь:

Відповідно до ст. 1227 Цивільного кодексу України суми:

▪️ заробітної плати,

▪️ пенсії,

▪️ стипендії,

▪️ аліментів,

▪️ допомог у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю,

▪️ відшкодувань у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я,

▪️ інших соціальних виплат, 👉

які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім'ї, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини.

Тобто, у Вашому випадку, Ви, як дружина, можете отримати виплати померлого чоловіка без вступу в право на спадкування.

❓Як отримати такі виплати та що входить до їх складу?

Найперше потрібно отримати Свідоцтво про смерть та звернутися до роботодавця з заявою про виплату належних померлому працівникові сум заробітку.

📝 До заяви додаються:

▪️ документ, що підтверджує спорідненість з померлим (наприклад, Свідоцтво про одруження);

▪️ документ, який підтверджує смерть (тобто, Свідоцтво про смерть).

Відповідно до п. 8-2 ч. 1 ст. 36 Кодексу законів про працю (далі - КЗпП) однією з підстав припинення трудового договору є смерть працівника, визнання його судом безвісно відсутнім або оголошення померлим. Тобто, отримавши повідомлення про смерть працівника, роботодавець видає наказ про звільнення, а точніше кажучи - про припинення трудових відносин, у зв'язку зі смертю працівника.

Далі відповідно до ст. 47 КЗпП роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати працівникові (а в цьому випадку - члену сім'ї померлого працівника) копію наказу (розпорядження) про звільнення, письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні, провести з ним повний розрахунок в день звільнення, а також внести належні записи про звільнення до трудової книжки.

До таких сум можуть належати:

▪️ заробітна плата, у т.ч. компенсація за всі невикористані щорічні відпустки, а також додаткова відпустка (якщо померлий працівник мав неповнолітніх дітей або повнолітню дитину з інвалідністю підгрупи А групи І).

▪️ допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю (якщо, наприклад, працівник помер, перебуваючи на “лікарняному”);

▪️ відшкодування у зв’язку з каліцтвом або іншим завданням шкоди здоров’ю тощо.

❓Чи оподатковується належна померлому працівникові заробітна плата та чи сплачується ЄСВ?

Так. Такий дохід оподатковується, а на виплати, нараховані померлому працівнику, у т. ч. на суми компенсації за невикористану відпустку, за період, який закінчується днем його смерті, ЄСВ нараховується та сплачується на загальних підставах, що є важливим в контексті потенційного призначення пенсії по втраті годувальника.

❗️Зверніть увагу! Обов'язково слід забрати належно оформлену трудову книжку померлого, оскільки потім цей документ може знадобитися для оформлення пенсії по втраті годувальника.

#Юридичний порадник для ВПО