Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

20.09.2024 12:55

Компенсація за зруйноване майно: правові роз'яснення та спрощені механізми реєстрації

7eeced48-e55c-4a60-a54e-fe746c2499d7.jpg

В умовах війни, 🪖яка триває в Україні, особливо важливо розуміти свої права та можливості щодо компенсації за пошкоджене або знищене нерухоме майно.

⚖️ Згідно з Законом України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій обʼєктів нерухомого майна», особи, чиє майно постраждало внаслідок бойових дій, терористичних актів або диверсій, можуть отримати компенсацію, якщо дотримуються певних умов.

Основні умови для отримання компенсації

1️⃣ Подання заяви: для отримання компенсації за знищений обʼєкт нерухомого майна необхідно подати заяву, до якої додається, зокрема, копія документа, що підтверджує право власності на обʼєкт нерухомого майна (крім випадків, якщо право власності на відповідний обʼєкт нерухомого майна зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно).

2️⃣ Підтвердження права власності: Відтак, для подачі заяви необхідно підтвердити право власності на таке майно в документальній формі або за допомогою відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

3️⃣ Припинення права власності: Важливо провести державну реєстрацію припинення права власності на знищене майно. При цьому передумовою для реєстрації припинення права власності на знищене майно є державна реєстрація виникнення такого права. Законом закріплено принцип визнання державою речових прав на нерухоме майно, які виникли та зареєстровані в установленому порядку до 01 січня 2013 року.

🔍 Проте, як вбачається з вищенаведеного, у деяких випадках, зокрема для реалізації права на отримання компенсаці пошкоджене або зруйноване майно, у власника виникає необхідність внесення відомостей про право власності до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

🟢 Більше – тут http://surl.li/yvzsyd

#Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції - м.Київ