Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

04.09.2024 09:36

Відповідає юридичний порадник для ВПО

31a67429-6337-40ec-978a-58c8b6960794.jpg

Як відомо, одним з критеріїв продовження допомоги на проживання ВПО є середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім'ї, який не повинен перевищувати 9444 грн на місяць.

Чи є збільшення доходу сім'ї в процесі отримання виплат підставою для припинення виплат та чи потрібно повідомляти про зміну майнового становища орган соцзахисту сьогодні #ВідповідаєЮрпорадник.

⁉️Запитання: Добрий день! Змінилося матеріальне становище, тепер будемо перевищувати необхідний дохід по виплатах ВПО. Від них слід відмовитися? Як це зробити? Дуже би хотілося зробити все правильно і заздалегідь, щоб потім не довелося повертати гроші.

✅Відповідь:

Перше, на чому слід акцентувати увагу, що розмір доходу є визначальним при призначенні і виплаті допомоги на проживання ВПО НЕ для всіх ВПО, а лише для тих, хто звернувся за “продовженням” виплат - за призначенням їх на ще один шестимісячний період.

Відповідно до п. 9 Порядку надання допомоги на проживання ВПО (далі - Порядок) уповноважена особа зобов’язана протягом 14 календарних днів після виникнення змін, які впливають на визначення права на отримання допомоги, поінформувати про це засобами поштового/електронного зв’язку (за технічної можливості з накладенням електронного підпису) орган соціального захисту населення, уповноважену особу виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центр надання адміністративних послуг.

☝️Тобто, у законодавстві не закріплено обовʼязку для ВПО самостійно відмовлятися від допомоги на проживання, проте встановлено обовʼязок повідомляти орган соціального захисту населення про зміни у матеріальному становищі.

❓Чи це стосується тільки збільшення розміру заробітної плати/доходів?

❎Відповідно до п. 15 Порядку у разі зміни майнового стану, що може вплинути на наявність права на отримання допомоги на проживання, внаслідок звільнення з місця роботи чи зменшення розміру оплати праці уповноважена особа може подати органу соціального захисту населення заяву та/або довідку про доходи за останні три місяці перед місяцем звернення. Розмір допомоги перераховується з місяця звернення уповноваженої особи в межах строку виплати допомоги. Для здійснення контролю за фактом працевлаштування працездатних отримувачів, яким призначено допомогу (в тому числі за направленням Державної служби зайнятості), використовуються відомості, надані Пенсійним фондом України.

☝️Таким чином, оскільки факт зайнятості, у тому числі шляхом працевлаштування, є критерієм для призначення допомоги як вперше, так і для продовження виплат, ВПО зобовʼязані інформувати про будь-які зміни у майновому стані.

❓Що буде, якщо не повідомити соцзахист про зміну майнового стану?

Відповідно до п. 29 Порядку надання допомоги на проживання ВПО у разі неправомірної або повторної виплати отримувачу допомоги за певний період суми такої виплаченої допомоги повертаються отримувачем добровільно або за вимогою органу соціального захисту населення.

Своєю чергою орган соцзахисту населення з моменту виявлення факту надміру перерахованої (виплаченої) допомоги визначає обсяг неправомірно або повторно отриманих коштів та протягом 30 робочих днів повідомляє про це уповноваженій особі або отримувачу шляхом надсилання повідомлення з використанням засобів поштового/ електронного зв’язку (із застосуванням засобів електронного сповіщення Єдиної системи (за технічної можливості)/засобами мобільного зв’язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику.

💡 Отже, оскільки майновий стан є обставиною, яка впливає на право на призначення виплат, вважаємо за доцільне повідомляти про його зміну задля уникнення негативних наслідків у виді зобовʼязання повернути помилково (надлишково) нараховані виплати ВПО.

#Юридичний порадник для ВПО