Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

28.08.2024 08:19

24 серпня набрав чинності Закон України 3680-IX, яким, зокрема, введено поняття “домашній працівник” та врегульовано особливості його праці

65e2b9fa-ca65-4b17-ad75-f034c73580cc.jpg

🤔А Ви як вважаєте, домашній працівник - це той, хто працює вдома, чи той хто виконує домашню роботу? Гайда розбиратися разом! #Новини #PROТрудовіправа

Домашній працівник - це нове поняття, яке НЕ є тотожним із надомним або дистанційним працівником.

🔎Отож, відповідно до нової ст. 173-2 Кодексу законів про працю (далі - КЗпП) домашній працівник - це фізична особа, яка виконує домашню працю у межах трудових відносин з роботодавцем.

Домашньою працею вважається робота, яка виконується для домогосподарства за трудовим договором. Водночас ❌НЕ вважається домашньою працею робота для домогосподарства, яка здійснюється особою нерегулярно та не більше 40 годин на місяць.

Водночас домашні працівники можуть займатися різноманітною роботою: доглядати дітей, допомагати по господарству, готувати, бути репетиторами тощо.

❓Які особливості трудових відносин з домашніми працівниками?

1️⃣З домашніми працівниками обов'язково укладається письмовий трудовий договір, в якому зазначаються, в тому числі:

▪️ місце роботи;

▪️ опис виду і характеру роботи у формі, достатній для розуміння особою без спеціальних фахових знань обсягу своїх трудових обов’язків;

▪️ умови оплати праці (її розмір, періодичність, строки виплати, спосіб розрахунку, оплата роботи в нічний та надурочний час, у вихідні, святкові та неробочі дні);

▪️ тривалість робочого часу і часу відпочинку, порядок залучення до надурочних робіт, роботи у вихідні, святкові та неробочі дні тощо.

2️⃣У трудовому договорі, укладеному з домашнім працівником, може бути передбачено платне чи безоплатне надання роботодавцем житла домашньому працівнику в користування.

У разі платного надання житла в користування домашньому працівникові такі відносини регулюються актами цивільного законодавства, тобто фактично йтиметься про оренду житла.

☝️ Але, зверніть увагу! Роботодавець не має права самостійно проводити відрахування із заробітної плати в рахунок плати за користування житлом.

3️⃣Домашньому працівнику має бути забезпечена повага до його честі та гідності, невтручання в його особисте життя. В свою чергу домашній працівник не може збирати, зберігати, використовувати та поширювати інформації про домогосподарство без згоди роботодавця, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини

4️⃣Домашній працівник, який проживає в житлі домогосподарства самостійно визначає місце для проведення часу відпочинку у вільний від роботи час або у період відпустки. Роботодавець ❌НЕ має права вимагати передати йому на зберігання будь-які документи домашнього працівника (наприклад, паспорт).

5️⃣Трудовий договір, укладений з домашнім працівником, може передбачати періоди очікування, які вважаються годинами роботи, під час яких домашній працівник не може розпоряджатися своїм часом на власний розсуд у зв’язку з необхідністю бути готовим до виконання за дорученням роботодавця передбачених договором трудових обов’язків.

6️⃣Кожна зі сторін має право на припинення трудового договору на загальних підставах, передбачених трудовим законодавством.

Водночас у разі звільнення з ініціативи роботодавця останній повідомляє про це домашнього працівника не менше ніж за 14 днів, якщо інше не передбачено трудовим договором.

Своєю чергою домашній працівник має право негайно в односторонньому порядку розірвати трудовий договір з роботодавцем у разі вчинення стосовно нього членом домогосподарства винних дій, які посягають на честь чи гідність домашнього працівника, або втручання в його особисте життя.

7️⃣Загальнообов’язкове державне соціальне страхування домашніх працівників здійснюється на засадах добровільності.

Якщо домашній працівник вирішив сплачувати ЄСВ, його розмір становить 22 % суми, що визначається таким платником самостійно, але не менше за розмір мінімального страхового внеску (тобто, 1760 грн) та не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ (тобто, 26 400 грн).

#Юридичний порадник для ВПО