Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

27.08.2024 12:28

До уваги осіб які бажають стягнути аліменти з особи яка перебуває за кордоном повідомляємо наступне!

5cd57189-4403-484c-bfbd-1ec58d2c8de7.jpg

Україна є підписантом Конвенції про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання 2007 року (далі – Конвенція 2007 року).

Дана конвенція використовується у відносинах між Україною та наступними країнами: Албанією, Австрією, Азербайджаном, Білоруссю, Бельгією, Боснією і Герцеговиною, Ботсваною, Бразилією, Болгарією, Буркіна-Фасо, Кабо-Верде, Канадою, Хорватією, Кіпром, Домініканською Республікою, Еквадором, Естонією, Фінляндією, Францією, Грузією, Німеччиною, Грецією, Гайаною, Гондурасом, Угорщиною, Ірландією, Італією, Казахстаном, Киргизстаном, Латвією, Литвою, Люксембургом, Мальтою, Чорногорією, Нідерландами, Новою Зеландією, Нікарагуа, Північною Македонією, Норвегією, Філіппінами, Польщею, Португалією, Румунією, Сербією, Словаччиною, Словенією, Іспанією, Швецією, Туреччиною, Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії, Сполученими Штати Америки.

Для стягнення аліментів на території іноземної держави на підставі Конвенції 2007 року необхідно скласти та надати наступні документи:

Заява про "визнання або визнання та виконання рішення" за формуляром у посиланні: minjust.gov.ua/n/22560 (формуляр можна завантажити знизу у графі "формуляри з перекладом")

Також згідно статті 25 Конвенції 2007 року до заяви додаються такі документи:

1. повний текст рішення;

2. документ, у якому зазначається, що рішення є таким, що підлягає виконанню в державі походження;

3. якщо відповідач не з'явився та не був представлений у провадженні в державі походження, документ або документи, які засвідчують, залежно від обставин, що відповідач був належним чином повідомлений про провадження та мав можливість бути заслуханим, або що відповідач був належним чином повідомлений про рішення та мав можливість оскаржити або подати апеляцію на підставі неправильного встановлення обставин справи та застосування закону;

4. у разі необхідності документ про суму будь-яких заборгованостей і дату, на яку ця сума нарахована;

5. у разі необхідності стосовно рішення, яке передбачає автоматичне корегування шляхом індексації, документ з інформацією, необхідною для проведення відповідних розрахунків;

6. у разі необхідності документація, яка показує обсяг безоплатної правової допомоги в державі походження, яку отримав заявник.

Конвенція: zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_l12#Text

Оскільки Конвенція 2007 року не передбачає формулярів вищевказаних документів - можна використати додатки до Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень (далі – Інструкція в цивільних справах) а саме:

1. Довідка про те, що рішення набрало законної сили, якщо це не випливає безпосередньо з тексту рішення за формою згідно додатку 7 Інструкції в цивільних справах;

2. Довідка стосовно виконання частини рішення або не виконання рішення на території України (додаток 8 Інструкції в цивільних справах)

3. Якщо відповідач не брав участі у судовому засіданні - довідка про те, що відповідач був належним чином повідомлений про день та час судового засідання (додаток 9 Інструкції в цивільних справах), та копії документів, що підтверджують повідомлення відповідача належним чином

Інструкція: zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0573-08/conv#n115

Вищевказані довідки надає суд, що розглядав справу.

Документи, що надає суд України, засвідчуються підписом судді і скріплюються гербовою печаткою суду України.

Весь пакет документів потрібно перекласти на офіційну мову запитуваної держави.

Також зазначаємо, що готовий пакет документів, можна подати напряму через Міністерство юстиції України або через Міжрегіональне управління Міністерства юстиції України (у цьому випадку необхідно окремо скласти заяву до Міжрегіонального управління на ім'я начальника Міжрегіонального управління (за територіальністю)).

Окремо зазначаємо, що у разі якщо адреса боржника в іноземній країні невідома Ви перед направлення вищевказаного пакету документів направляєте заяву про надання інформації про боржника на підставі статей 6, 7 Конвенції 2007 року.

Звертаємо увагу, що за додатковою інформацією або у разі виникнення питань ви можете звернутися до нас за контактами які вказані на сайті Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ): https://centraljust.gov.ua/.../upravlinnya_sydovoi_roboty.

#Управління судової роботи та міжнародної правової допомоги