Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Скадовська територіальна громада

19.08.2024 15:12

Роз'яснює Міністерство юстиції України

0b94788a-ebfb-4bba-a3c9-7f5e8684e17f.jpg

Відповідно до Конституції України кожен має право на зайняття підприємницькою діяльністю, якщо вона не заборонена законом. Найпоширенішим видом господарських товариств є товариство з обмеженою відповідальністю (далі – ТОВ).

Статтею 140 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) визначено, що ℹ️ ТОВ є засноване однією або кількома особами товариство, статутний капітал якого поділено на частки.

Відповідно до положень статті 114 ЦК України учасником господарського товариства, у тому числі ТОВ може бути фізична або юридична особа. Обмеження щодо участі у господарських товариствах може бути встановлено законом.

ТОВ може бути створене однією особою, яка стає його єдиним учасником.

Згідно з положеннями Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» кількість учасників товариства не обмежується.

Раніше зареєструвати ТОВ можна було лише за допомогою державного реєстратора, шляхом подачі документів як у паперовій, так і в електронній формі. Водночас процедуру реєстрації ТОВ наразі суттєво спрощено, оскільки з 24 серпня 2022 року в Україні стала доступною послуга реєстрації ТОВ на підставі модельного статуту 💻 онлайн в автоматичному режимі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (далі – Портал Дія).

👉 Щоб зареєструвати ТОВ на підставі модельного статуту через Портал Дія потрібно:

1️⃣. Перейти на Портал Дія та зареєструватися або авторизуватися в кабінеті громадянина.

2️⃣. Обрати послугу «Реєстрація ТОВ на підставі модельного статуту».

3️⃣. Заповнити онлайн-форму на отримання послуги та внести необхідну інформацію, обрати необхідні опції модельного статуту або редакцію статуту «за замовчуванням», підписати заяву електронним підписом.

➡️ Після цього система автоматично сформує та надішле на реєстрацію: заяву, рішення засновників/засновника, статут та структуру власності.

ТОВ буде зареєстрований автоматично, якщо:

☑️ всі засновники — виключно фізичні особи, громадяни України;

☑️ у керівника та довіреної особи відсутні обмеження діяльності;

☑️ вказаний унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі всіх бенефіціарних власників (його можна знайти в ID-картці або біометричному паспорті);

☑️ назва ТОВ не містить слів, що заборонені законодавством (якщо ж містить, ви отримаєте повідомлення з підказками).

☝️ Якщо заява відповідає вказаним умовам ТОВ буде зареєстрований автоматично. Повідомлення про це ви отримаєте протягом 10 хвилин. Якщо ж не відповідає хоча б одній з умов — реєстрація відбудеться за участі державного реєстратора, онлайн, протягом 1 робочого дня.

Якщо ви обрали систему оподаткування (як загальну, так і спрощену), то відповідні відмітки проставляються в заяві про державну реєстрацію. Відомості про обрану вами систему оподаткування будуть автоматично відправлені до податкового органу за місцезнаходженням юридичної особи.

Після подання заяви її статус можна перевірити в кабінеті громадянина в розділі «Послуги» — «Замовлені послуги». Повідомлення про реєстрацію ТОВ чи відмову з’явиться в розділі «Зверніть увагу» та буде продубльовано електронною поштою.

Коли ТОВ буде зареєстровано, запис про це з’явиться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. Виписку про це ви зможете отримати у кабінеті громадянина в розділі «Отримані документи». Інформація про взяття на облік платника податків з’явиться в Електронному кабінеті платника податків.

Консультація станом на 19.08.2024

#Міністерство юстиції України